Pharmacie Poëzie

Wereldwijd kennen we het Croix de Pharmacie: bevestigd aan gevels en kozijnen van apotheken schijnt het, tot in de kleinste gehuchten, met een geruststellend groen, flikkerend licht. Het is een sterk beeld, dat groene kruis: een baken van hoop op genezing.
De mens, levend in vrees voor het onheil dat het lichaam kan treffen, waant zich graag beschermd. Het groene kruis stelt gerust. Wie in zijn schijnsel komt wordt beloond met pillen, pleisters en zalfjes. Voor iedere kwaal is hier een middel. De genezing is nabij.

De menselijke geest echter is een ander verhaal. Een pleister op de zielenpijn is vaak niet toereikend, laat staan een zalfje of pil. PHARMACIE POËZIE zorgt voor de geestelijke gezondheid. Laaf u in het groene licht aan de poëzie en voel u, vervuld van prettige gedachten, snel weer goed geluimd.

Bij PHARMACIE POËZIE werden de bekende reguliere teksten en afbeeldingen op het groene apothekerskruis (zoals de esculaap, datum en buitentemperatuur) vervangen door korte gedichten. Poëzie rolt voorbij en zorgt voor een aangename overpeinzing, een prettig gevoel of een glimlach op de lippen.

PHARMACIE POËZIE is een pakkende ontregeling van het gangbare. Het prikkelt de geest. Daarnaast geven de in het groene kruis gevatte gedichten ook de gelegenheid om even stil te staan bij onze afhankelijkheid van de pharmacie. En bij de vraag of die groene, lichtende belofte van bescherming door pillen en zalfjes wel de belofte is waar wij echt op zitten te wachten. Filmpje

2021